Онлайн танци: Мисията (не)възможна?

Онлайн танци

Онлайн танци и репетиции вече са част от променящата се нова среда. Те са тук и ще останат. Първоначално приемани като невъзможна за изпълнение мисия, за немалко танцови школи онлайн танците се оказаха атрактивен начин на работа, способ за съхранение на изкуството, изпълнителите, хореографите и най-вече на детските танцови мечти. Как обаче се настаниха в ежедневието ни, с какво ни помогнаха, разберете по-долу.

Вече и децата знаят, че по време на пандемия трябва да спазваме добра лична хигиена и социална дистанция. Но и дългото стоене вкъщи може да се отрази зле на организма ни. Движението създава усещане за щастие, помага за добрия сън, за паметта и за умствената дейност. А когато има и творчески заряд и движението е облечено в ритъм, ползите стават още повече!

Танци по време на пандемия

В момента много голяма част от колективните танцови занимания остават на заден план, но всеки може да танцува индивидуално, защото всяка по-голяма пауза е вероятно да се отрази пагубно на физическата форма и емоционалната ангажираност, свързана с дейността. Световната здравна организация и редица специалисти препоръчват раздвижване от поне около 30 минути дневно. В социалните мрежи се появиха различни видеа с оригинални танцови идеи по време на карантина – на балкона, на етажната площадка, в двора… А една кратка разходка сред природата винаги се отразява отлично на психическото и физическото здраве и може да е реализирана в танцов ритъм и с танцова стъпка.

От друга страна, днес имаме нужда от приятелите си дори повече, отколкото обикновено. За децата това се отнася с още по-голяма сила. Доказано е, че човешките връзки са много важни за здравето. В момента децата почти не играят навън и рядко се срещат с приятели. През повечето време не посещават физически училище, репетиции, курсове… Но могат да продължават своите дейности напълно активно и онлайн. „През екрана” могат да танцуват, да поддържат и градят нови техники и умения, да се „виждат” с другите деца от школата си и да обменят трудности и постижения.

Нашият опит показа, че не е чак толкова трудно да се организират децата да танцуват и репетират самостоятелно у дома. Да, в началото за онлайн танци се изисква инвестиция на време и енергия, но тя ще се отплати в перспектива със здраво дете във всеки аспект – физически, психически и емоционален.

Ето и няколко съвета от нас:

  1. Направете атмосферата у дома подходяща за танцуване и творчество. Поканете изкуството в дома си. Помислете за подходяща настилка на пода – килим, който не се хлъзга; или направо върху ламинат или дюшеме. Вместо станки, могат да се ползва стол или подвижна закачалка. Тежести могат да бъдат бутилки с вода. А един шал, здрав ластик или колан дават чудесни възможности за работа върху мускулатурата. Децата имат нужда от много малко реалност, за да заработи въображението им. Понякога е достатъчно да се постави само един специфичен предмет, за да се създаде атмосфера за танцуване – стари туфли, балетна пачка, танцово списание или просто няколко снимки на танцьори.
  2. Изберете подходящо облекло. С какво се репетира обичайно в залата? Дрехите трябва да са удобни и да позволяват свободно движение. Ако школата има собствен екип, е хубаво да бъде предпочетен – това създава усещане за общност с другите изпълнители дори през екрана. Настоявайте детето да облича дрехите за репетиция, защото те му дават принадлежност, дори когато репетициите се провеждат дистанционно.
  3. Правилата в танцовата зала се спазват и у дома! Придържането максимално към реда в танцовата зала е важно. По време на редовна репетиция се изисква от изпълнителите да са фокусирани върху конкретната дейност. Щом веднъж репетицията е започнала не трябва да се допуска влизане и излизане от стаята, „да питам само”, „да видя нещо”, „да си почина малко” и т.н. Максималната концентрация е гаранция за постигане на по-добри резултати дори и в практиката на онлайн танци.
  4. Намалете до минимум факторите, които биха разсейвали танцьора. Опитайте се да подсигурите спокойна среда, която да фокусира детето – изключете телевизора, отделете малкия брат или сестра, изведете домашния любимец от стаята, не разговаряйте с детето по време на репетицията, по възможност го оставете само в помещението.
  5. Най-добре е да се запази ритъма на обичайните дни и часове на репетиции. Ако имате специален „ритуал” който правите преди и след посещение в танцовата зала – запазете го! Наложително е да се спазват основните принципи: детето да се е нахранило, да е отпочинало и да не предстоят разсейващи събития. Нека семейството да се съобрази с ангажимента на танцьора – не е добра идея да се вечеря, разговаря или гледа телевизия в помещението докато детето репетира.
  6. Провокирайте детето ежедневно да си спомня за танцовите часове: за комплексите за загряване на тялото, за танцовите комбинации, за отделните движения и елементи. В общия случай това са неща, които могат да се изпълняват самостоятелно, без конкретна преподавателска намеса. Насърчавайте детето да експериментира и да надгражда своите възможности. При работа с тялото ситуацията е „колкото повече – толкова повече”! И резултатите винаги са вдъхновяващи!
  7. При онлайн танци от голяма важност е и връзката с преподавателя, репетитора и хореографа! Поддържайте обратна връзка с преподавателя – изясняване на неясни моменти, задаване на въпроси по танцовия материал. Ако не успявате да се включите в „живите” репетиции, нека детето да си наваксва материала на запис.

Мисията Е възможна!

Нашият опит показа, че онлайн репетициите, проведени в домашни условия могат да бъдат доста успешни, особено ако това е единствената алтернатива децата да продължат да се движат, да танцуват и да творят, запазвайки своята ангажираност към танцовото изкуство. Бъдете активни родители, участвайте редовно, задавайте въпроси, търсете обратна връзка! За репетитори и хореографи този начин на преподаване също е нов и специфичен. Не търсете недостатъците, а мислете, че всички сме страните на едно цяло: преподавател – дете – родител. И общата цел е децата да поддържат своя дух, живи творчески трепети, вълнуващи емоции и здрав организъм. Защото рано или късно  изпълнителите отново ще се качат  на сцените и ще получат своите аплодисменти за упорството и постоянството си!

И не забравяйте – инвестицията в танцовите творчески занимания на децата се отплаща в спокойствието на цялото семейство. Особено във времето на социална изолация!

Полезна информация