Честит Международен ден на танца!

международен ден на танца-3

През 1982 г., с решение на ЮНЕСКО, 29-ти април става Международен ден на танца. На тази дата целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – празнуват както професионалните, така и самодейните артисти, танцьори, хореографи, трупи, балети, ансамбли и други. Дата не е случайно избрана – 29-ти април е рожденият ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер – реформатор и теоретик на хореографското изкуство, бащата на модерния балет.

Днес празнуваме танца, неговата универсалност и способността му да премахва политически, културни и етнически бариери и да събира и обединява хората със силата на един общ език: езика на танца. Танцът е стихия! Всичко около нас танцува – природа, Вселена, планети… Чрез него ние, хората съществуваме във вихър и полет, възпламеняваме и взривяваме чувства, страсти и емоции. Той е хладен бриз и нежна ласка. Той е изживян скъп спомен и мисъл за бленувано бъдеще. Изкуство, което се развива и във времето, и в пространството – в постоянна динамика, достигаща и разрушаваща представите за баланс, търсещо хармония чрез създаване на нови форми и структури.

Танцът е празник и храна за всички нива на човешкото същество – физическо, емоционално, духовно, ментално. В своята реалност танцът изгражда нови невронни връзки, дава друга посока и реализация на живота на танцьора. Укрепва физиката, психиката, емоциите и имунната система. Болните хора не танцуват, но пък в традицията има не малко практики за лекуване с ритуален танц (калушарите). А историята познава и т.нар. „танцуваща чума“ през 1518 г. във Франция, когато денонощно се е танцувало до изнемога и дори смърт.

Факт е: танцът е терапия чрез изкуство (арт терапия).

Успехите си в танца и живота дължим основно на две неща – смелостта да започнем и постоянството да продължим, независимо от трудностите и обстоятелствата. Защото в танцовата зала „Аз не мога“ всъщност е „Страх ме е“ или „Не искам“. Ритъм, музика, единение с партньорите, природата и Вселената – той извира от най-дълбокото на душата и лекува по най-нежния начин раните ѝ. Танцът е вяра, свързаност, приемане и отдаденост. Той е усилие, мисъл, болка, знание, мъдрост, но и усмивка, копнеж, стремеж! Той е магия! Успява да ни изважда от зоната на комфорт така, че да надскочим лимитите си, да разчупим границите си и да умножим многократно възможностите си.

Танцът е вечен!

Човек е започнал да танцува преди за може да артикулира. Когато думите са липсвали, той чрез танц е разказвал, споделял, възпявал, страдал, обичал, общувал… живял! И продължава да го прави, когато думите не са достатъчни. Защото танцът е вечен! Докато има хора, живот, природа, ще има и танц!

Честит международен ден на танца от Танцова формация “СОФИСТИК-ЖИВО”!
BLOG