Какво са КЕЙ-ПОП танци?

Какво са k-pop танци

Кей-поп (може да го срещнете изписано и като K-POP, KPOP, К-ПОП и други) е съкращение на добиващата все по-голяма популярност по света корейска поп музика. Думата произлиза от английското Korean pop. Този музикален жанр води началото си от Южна Корея. Обхваща разнообразни направления на денс музиката, електропоп, хип-хоп, съвременен ритъм енд блус и други.

Кей-поп песните са ритмични и енергични, а клиповете – цветни и забавни. Танците, с които почти всяка песен е придружена са впечатляващи и вдъхновяващи.

Кей-поп обаче не е просто музика. Кей-поп възниква в началото на 90-те години на миналия век, а повече за неговото развитие можете да прочетете в Anime INN. С течение на времето този жанр се превръща в своеобразна субкултура, популярна сред младите хора по целия свят. България не прави изключение. Множество кей-поп песни звучат от ефирите на българските радиа и телевизии, често се организират фен-срещи, разнообразни събития (уроци по корейски език с изучаване на текстове на кей-поп песни например), танцови и музикални фестивали и състезания…

Една от най-атрактивните характерни черти на кей-поп обаче остават танците. Те са неизменна част от почти всяка песен. И те като кей-поп музиката са изключително разнообразни. Съчетават в себе си хип-хоп, стрийт денс, ladies’ dance, дори понякога модерен балет и индийски ритми например. Обикновено танците са групови, но не липсват и солови. Почти винаги кей-поп групите залагат на добрия синхрон, въздействащото изпълнение и силното сценично присъствие. Това невероятно съчетание ги прави изключително атрактивни, привлекателни и впечатляващи. За създаването на тези танци се грижат професионални хореографи, а понякога и самите изпълнители, които не само че танцуват, но и пеят едновременно с това!

Кей поп хореографията честно включва „point dance“. Това са най-запомнящите се движения от един танц. Обикновено тези основни стъпки се повтарят многократно. Те са лесни за запомняне и почти всеки почитател веднага може да познае от кой танц са. За качественото усвояване дори и на тези по-лесни стъпи обаче е необходимо придобиване на добри танцови умения и правилна танцувална техника. За целта би било добре да учите K-POP танци с учител, посещавайки уроци по танци.

Това е философията, която следваме и ние от SOFISTIK-JIVO K-Motion. Под звуците на любимата си музика и с помощта на инструкторите на групата, учим и усъвършенстваме различни танцови техники, важни и необходими за вярното и качествено интерпретиране на k-pop хореографиите. Нашата задача е да изберем любима кей-поп песен с танц, да разучим детайлно движенията и на базата на вече наученото да създадем танц (кавър), като, разбира се, добавим и малко от себе си!

Полезна информация