7 причини да танцуваме на всяка възраст

7 причини да танцуваме на всяка възраст

Много момичета мечтаят да станат балерини, но в детството това е осъзнато желание при единици. До идеята за танцуване обаче човек може да достигне във всяка възраст. Ползите от един урок по танци са толкова много, че е трудно да бъдат подминати лекомислено. Затова, ние от Танцова формация “СОФИСТИК-ЖИВО” се спряхме на 7 причини да танцуваме на всяка възраст. Може би те ще бъдат убедителен стимул и за вас.

1. Възможност за поддържане на форма, независимо от възрастта и нивото на обучение

Танците (като цяло) са подходящи за хора на всякаква възраст и ниво на тренираност. Много желаещи да танцуват като деца са посещавали уроци по танци, но това е било за кратко и без изявен интерес. За голяма част от хората, обаче, импулсът за танц се появява едва в по-напреднала и осъзната възраст. И то без те някога да са имали досег до работата в танцовата зала. Неоспорим факт е, че добре обмислените комбинации от различни танцови задачи позволяват на тялото да станете по-атлетично, мускулите – да се стегнат  и укрепнат. Танцовите  класове са оригинална и атрактивна алтернатива на фитнес заниманията. Важно е да не забравяме и емоционалния еквивалент на преживяването, докато се движим хармонично под музикален съпровод и изразяваме своите чувства чрез движения.

2. Начин за развитие на гъвкавост

Съвременният начин на живот е довел повечето хора до обездвижване. За да започнете да се занимавате с танци не е необходимо да демонстрирате гъвкавост и пластичност. Напротив, ако трудно можете да стигнете до пода с върха на пръстите на ръцете си, докато се опитвате да опънете коленете си, редовните занимания с танци са вашият шанс да постигнете желания резултат. Ще можете да разтегнете мускулите и ставите, да станете по-гъвкави, по-пластични и следователно по-издръжливи и по-уверени в себе си. Ще подобрите стойката си и здравето на ставите, а това означава и здравето на целия организъм.

3. Дисциплина

Подобно на другите видове редовна физическа активност, танцът помага да се постигнат значителни промени не само в тялото, но и в характера. Ако отдавна мечтаете да укрепите или развиете силата на волята,  танцовите репетиции ще помогнат и в това отношение. Неслучайно хореографията се счита за един от най-дисциплиниращите видове физическо натоварване. Достатъчно е да се пропуснат едва няколко часа занимания и липсата на напредък (или влизането в застой) ще бъде значителна. Танцът дава ново измерение на отношението към себе си, своето тяло и голямата отговорност към екипа, с който се работи.

4. Начин за разширяване на хоризонтите

Класовете по танци, независимо дали става дума за съвременни или народни танци, класическа хореография, рок енд рол, суинг или други жанрове, са чудесна възможност за приобщаване към една от най-красивите форми на изкуството. Чрез заниманията си с танци ще можете да разчитате не само на красива стойка, широка усмивка и добро самочувствие, но и на промяна в музикалните предпочитания. Не се изненадвайте, ако след месец уроци установите, че сте се запознали с нов стил музика и сте я заобичали. Или планирате посещение на театър или концерт и с изненада откривате, че балетът изобщо не е скучен.

5. Антистрес ефект

Музиката и контролираните движения, грациозните линии и собственото отражение в огледалото, което изглежда и се движи все по-елегантно с всяка следваща репетиция – всичко това помага да се преодолее стресът и натоварването от ежедневието и да се и трансформира в осъзнато удоволствие. Танцовите уроци се изграждат така, че работейки здраво, всъщност се отпускате и зареждате едновременно с помощта на специални техники. Неоспорим факт е, че физическата активност намалява тревожността и има благоприятен ефект върху хормоните.

6. Любов към себе си и тялото си

Танцът във всичките му видове и жанрове, работи за тяло ви: позволява да укрепвате мускулите без ефект на „напомпване“, поради което е толкова обичан от модели и артисти.  Да, най-вероятно „плочки” на корема ви няма да се появят. Но краката и ръцете ще станат по-стройни, гърбът – силен, стойката – права. Можете да очаквате, че някои от проблемите със гърба ще отминат, коремът постепенно ще намалее. Правилната стойка сама, между другото, е в състояние да свали няколко излишни килограма в кръста. Добавете към това мекота, гладкост, изящество, грация… Да не обичате тяло, в което са вложени толкова много труд и усилия е просто невъзможно. Така че допълнителен бонус от танцовите занимания е самоувереността, любовта към собственото си тялото, по-внимателното отношение към него и развитието на самочувствието.

7. Промяна в хранителните навици

Дори скромните стъпки и постижения могат да донесат големи промени. Когато практикувате танци, постепенно ще научите и за танцовата дисциплина във всичките и форми. Така често ще започнете да обръщате внимание на здравословната храна. По-малко вероятно е да преяждате или да ядете през нощта. Ще започнете редовно да спазвате режима на пиене на вода. Колкото повече усилия полагате за грижата към себе си, толкова по-внимателно ще започнете да се отнасяте към всичко, което може да доведе до срив на досегашните ви  постижения. И е възможно желанието за бърза храна да изчезне по естествен начин, а висококалоричните десерти да загубят част от своята привлекателност. Не се изненадвайте! Просто приемете този нов факт с благодарност.

И на края – малко история

Списъкът от 7 причини да танцуваме във всяка възраст може да бъде разширяван до безкрай. Към него обаче добавяме и малко история. През втората половина на 20-ти век немска балерина, която трябва да влезе във форма след сериозна контузия, създава хармоничен “коктейл” от различни танцови жанрове с елементи на пилатес и йога. Благодарение на нейната техника, но и на все по-силната тенденция за здравословен и осмислен начин на живот, от средата на 80-те години популярността на заниманията с танцовото изкуство за хора над 16 годишна възраст започва непрекъснато да расте. И това никак не е случайно – танците са незаменими за нашето физическо и емоционално здраве, самочувствие, вътрешен баланс, хармония и увереност!..

А какво повече ни трябва, за да бъдем успешни и щастливи?

BLOG, Полезна информация