“СОФИСТИК-ЖИВО” на фестивал в Княжество Андора

Андора

Казват, че “Пътуването е като знанието. Колкото повече виждаш, толкова повече знаеш, че не си видял” (Марк Хъртгаард). Нашият стремеж е да откриваме все повече от това знание – да пътуваме с танците и културата си.

Тази пролет Танцова формация “СОФИСТИК-ЖИВО” за първи път ще вземе участие в Международен фолклорен фестивал FolkAND в Княжество Андора. От 12-ти до 16-ти април 2019 г. ще представим България на интернационална сцена! Заедно с творчески състави от Португалия, Испания, Хърватия, Андора и др. ще се впуснем в една танцова въртележка. Ще запознаем света с българските традиции, ритми и багри. Ще потърсим вдъхновение и ново знание в изкуството и културното наследство на другите народи. Ще се опознаваме и ще се забавляваме. Заедно!

Фестивалът се организира от андорската фолклорна организация Esbart Lauredia – носители и пазители на културните традиции и обичаи на Княжество Андора от 1963 г.

Княжество Андора е малка държава, разположена изцяло в Пиринеите. Тя се намира между Франция и Испания и има площ от едва 468 км2. Разположена е на голяма надморска височина, заградена от труднодостъпни върхове. Най-високият връх (от общо 72) е връх Кома Педроса с височина от 2946 m. Климатът в Андора е средиземноморски и планински, а кралството е една от страните с най-много слънчеви дни. Единственият официален език е каталонски, а столица на Андора е Андора ла Веля. Любопитен факт за страната е, че тя няма система на градски транспорт. Няма летище, няма и железопътен транспорт. Няма и престъпност, затова е смятана за една от най-сигурните страни в света.

Ще проверим всичко това и обещаваме да ви разкажем. Подробно в снимки, видеа и разкази.

Новини