Събитие “Жени, мир и сигурност”

На 26-ти февруари 2024 г. в Резиденцията на мароканското посолство в София се състоя събитието “Жени, мир, сигурност”, организирано от Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи (посланик на Кралство Мароко в България и доайен на дипломатическия корпус) и сдружение “More Women in Power”. Съорганизатори на събитието бяха председателят на сдружението Евелина Цилева, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президента на организацията “Women Act Greece” Мей Занни. Участие в събитието взе и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

На събитието присъстваха посланички, акредитирани у нас, както и победителите в Националния конкурс „Жените и дипломацията – посланик за един ден”, представители на неправителствени организации, журналисти.

В изказванията на организаторите и участниците се подчерта колко актуална и важна е ролята на жените в процесите за насърчаване на мира, сигурността, предотвратяването и разрешаването на конфликти. Акцент беше поставен и върху защитата на правата на жените, подкрепата за жените в иновациите, науката, предприемачеството, бизнеса, политиката, дипломацията.

Културната програма след официалните изказвания започна с вълнуващи български народни песни на живо, които бяха последвани от магично дефиле на марокански кафтани и пъстрите танцови превъплащения от Танцова и арт компания “СОФИСТИК-ЖИВО”: “Цветен полъх” – Източен танц с ветрила и “Велико” – съвременна интерпретация на български фолклор.

По време на събитието се създаде атмосфера с много настроение, споделеност, възможност за обмяна на опит, идеи, бъдещи партньорства. Събитието бе допълнено от изключителна мароканска вечеря, великолепен традиционен ментов чай и невероятни марокански сладки.

Култура, Новини