Отлично представяне на ThailandIFF 2019

Престижни отличия и изключително представяне на Танцова Формация „СОФИСТИК-ЖИВО” на XIV Фолклорен фестивал ThailandIFF 2019, ТАЙЛАНД, 14-24-ти януари 2019 г.

„Диамантът на Азия” и „Специална награда за ефектна и стилна програма” получи Танцова Формация „Софистик-Живо” в партньорство с певеца Александър Александров – Алекс, представяйки България в международна проява с участието на още 13 държави от цял свят – Китай, Русия, САЩ, Непал, Индия, Узбекистан, Шри Ланка, Мароко, Унгария, Полша, Индонезия, Южна Корея, Тайланд.

Формацията за втори път представя страната ни на този мащабен международен форум. И отново впечатли и изненада публика, организатори и професионалисти с оригиналност, автентичност и новаторство при представянето на българското народно изкуство. Срещнахме се с колеги и групи, с които вече не един път сме делили международни сцени. И отново затвърдихме визията си на една стилна, стегната и изключително стриктна и дисциплинирана група, с изявен интерес и толерантност към всичко различно и непознато. Жадни да поемем колкото може повече от един друг свят, достойно защитихме българския дух.

Самият фестивал е уникален и впечатляващ, организиран под формата на етнографско турне. Всеки ден групите пропътуват много километри, нощуват на нови места и изнасят своите програми в различни провинции пред многобройна екзалтирана местна публика. Запознават се с етнографските особености на населението – обичаи, костюми, бит, храна, музика, говорни наречия… Организират се семинари, демонстрации, уъркшопи.

Беше дадена възможност на всички групи във форума да участват в будистки церемонии, различни видове медитации, лечебни практики, да усвоят типични източни изкуства, включително и бойни. Докоснахме се до изключителни многовековни исторически забележителности. Посетихме резервати и бяхме приети в затворени за туристи общности. Влязохме в домовете и ежедневието на тайландците, споделяхме храна, усмивки и сцени. Хапнахме буболечки, яздихме слонове, танцувахме пред хилядолетни храмове.

Десет дни живяхме в „бъдещето” – по тайландския календар е 2562 година.

В името на това бъдеще всички групи подписаха меморандум за мир на специална тържествена церемония. И в изявленията на всички делегации звучеше идеята, че изкуството и запазването на националната идентичност на народите прави света по-дружелюбен, попъстър, по-добър, по-красив и единен.

Тайланд, неслучайно наричан „Страната на усмивките”, е мястото обединяващо идеалите за толерантност, доброта и мъдрост. Попихме екзотиката и уникалността на този свят, разказвахме за нашия и го показахме с танци, песни и ритми. Върнахме се възнаградени, отличени и жадни за още, защото понякога различното и неочакваното е толкова много, че е трудно да го възприемеш наведнъж с всичките си сетива.

И така след Индия, Тайван, Тайланд, Филипини, Китай, пак Тайван и пак Тайланд, отново гледаме напред към още хоризонти и към още недокоснати чудеса!

Новини

Един коментар за Отлично представяне на ThailandIFF 2019

  • Женя Караиванска

    Браво Ели,само така.Сбъдвай и най-смелите си мечти. Желая ти от сърце още много покорени световни сцени.