Дистанционен проект за културен и езиков обмен между България и Мароко

Дистанционен проект за културен и езиков обмен между България и Мароко

Точно преди година, през октомври 2019 г., приемайки любезната покана на Асоциация за изкуства и социо-културно развитие “Фламант”, Танцова формация “СОФИСТИК-ЖИВО”, взе участие в VII-ия международен фестивал за приказката и народните изкуства в град Загора, Мароко. Именно тогава се зароди идеята за нашия Дистанционен проект за културен и езиков обмен между България и Мароко.

Очарова ни духа, философията и историята на Мароко… Завладя ни харизмата на тази древна и мистична страна. Посетихме музеи,  дворци,  градини и библиотеки. Вдишахме дъха на пустинята, посрещайки и изпращайки слънцето. Срещнахме се с деца и учители в местни училища, с творци, земеделци и търговци…  Разказвахме за България чрез фолклорните ни танци и песни. Влюбването в изкуството, хората, природата и страната беше искрено и дълбоко! Всички тези впечатления искахме да запазим и споделим. Да разкажем за Мароко – такъв, какъвто го видяхме и заобичахме! Още там започнахме да обмисляме как да запазим и развием партньорството с новите ни марокански приятели. А как бихме могли да популяризираме мароканската култура в България? В голяма степен общуването протичаше на френски език. Именно от това се роди идеята да съчетаем комуникацията на френски език и сценичното изкуство. Така успяхме да създадем едно езиково-творческо партньорство и възможност за обмен между нашите две култури.

Проектът

И така, Танцова формация “СОФИСТИК-ЖИВО”, съвместно с Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България в лицето на нейния председател г-жа Вяра Любенова, подкрепени от Международната организация на франкофонията, разработихме проект за културен диалог между България и Мароко. Проектът съчетава две посоки – едната свързана с творческото запознанство и интерпретация на мароканските изкуства, а другата – с преподаването на френски език в България. Реализацията на проекта беше предвидена за месец март 2020 г. – месецът на франкофонията. За жалост, пандемията ни попречи да посрещнем мароканските си партньори в България и да осъществим предвидените ателиета, уъркшопи и образователни дейности. Една арабска поговорка обаче гласи: “Който иска да направи нещо, намира начин, който не иска, намира извинение”. Верни на тази максима и на себе си, ние не се отказахме и трансформирахме проекта си в дистанционен.  

В трудните условия на онлайн репетиции и едва дочаквайки влизането в репетиционната зала, работихме по създаването на хореография, вдъхновена от текста на новелата „Болката на пясъците“ от младия писател и преподавател по арабска литература Абделазис Ерашиди. В нея втъкахме всичките си спомени и преживявания, докосването до мистиката, разкриването на дълбоката философия на пустинните хора. Създадохме костюми и декори. Изработихме видео-продукция.  И всичко това, благодарение на куража, мотивацията и таланта на изпълнителите от “СОФИСТИК-ЖИВО”.

В рамките на образователната част на проекта, по време на дистанционното обучение, ученици от 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София работиха върху една мароканска приказка. Тя беше разказана специално за тях от двамата артисти Закария Заки и Моамед Уаму (Миду). Разгледана беше и новелата „Болката на пясъците“. Вдъхновени от текста, учениците направиха литературно четене, писаха креативни текстове, рисуваха. Ученици от 35-то Средно езиково училище „Добри Войников“ в София също се присъединиха към проекта по време на дистанционните часове по френски език.

“Болката на пясъците”

Крайният продукт на проекта представлява кратък филм, представящ всички аспекти на работата – мароканска литература, френски език, арабска музика, танц, традиционни костюми (кафтани), автентична среда.

“БОЛКАТА НА ПЯСЪЦИТЕ” – Дистанционен проект за културен и езиков обмен между България и Мароко
Благодарим!

Проектът не би могъл да се осъществи без ценната подкрепа на Международната организация на франкофонията. Благодарим от цялото си сърце!

Благодарим на Нейно превъзходителство, Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България и председател на групата на посланиците франкофони за топлия й прием, за приятелството и щедростта ѝ. Дълбоко ценим предоставената възможност да представим проекта за културен и образователен диалог между България и Мароко в прекрасната градина на резиденцията ѝ. Събитието се състоя на 02.10.2020 г. и премина при засилен интерес, въпреки строгите противоепидемични мерки. Кадри от представянето можете да разгледате в галерията по-долу. Очаквайте още снимки и на страницата на “СОФИСТИК-ЖИВО” във Facebook.

Партньори

Благодарим и на всичките партньори по проекта! Специални благодарности изказваме на:

  • Мароканските ни приятели Закария Заки и Моамед Уаму (Миду), които направиха записите на мароканската приказка и видео-филмите. Благодарим, че бяха с нас по време на цялостната работа по проекта, макар и от разстояние.
  • Абделазис Ерашиди, който ни подари красивите си текстове и вдъхновение.
  • Муад Гази и Шама ез-Захрани от Асоциация “Фламант”. На тях дължим любезната покана за участието на Формацията във фестивала в Мароко, а приятелството и симпатията им ни съпътстваха през цялото време.  

Благодарим на г-жа Емилия Богданова, директор на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, която винаги с готовност посреща и подкрепя франкофонските и артистичните дейности на АПФБ и на партньорите ни.  

Отправяме благодарност и към г-жа Йорданка Костова, директор на Културен център „Люлин“, която също „подслони“ проекта ни и артистичните дейности в края на пандемията.

Благодарим на учителите от АПФБ, които проявиха интерес към проекта и подкрепиха дейностите му и особено на г-жа Панчева, която участва активно в него с учениците си.

Благодарим на всички, които подкрепиха творческите ни пориви, които се развълнуваха от работата ни! И на всички, които споделиха нашите артистични търсения и с искрена симпатия разпространяват плодовете на нашия труд.

Projects, Новини