Дипломацията на танца или как да направим света по-хубав

“Дипломацията е изкуство. Изкуството да рисуваш мир и хармония, красота и толерантност върху платното на международните отношения.”

Сри Астари Расджид, художник и бивш посланик на Индонезия в България

На 11-ти април 2024 г. 26 студенти от различни страни – някои от Балканите, други от Европа, ще бъдат наши гости. Ще разговаряме за култура, национална идентичност и многообразие, за силата на изкуството да събира и обединява хората.

Благодарение на своите невероятни турнета по цял свят, самите ние сме убедени в грандиозната сила на изкуството в дипломатическите взаимоотношения между държавите. Изкуството е дипломатически инструмент, благодарение на който се изграждат най-здравите мостове в международното общуване. Не случайно изкуството често е наричано “нежна дипломация”, защото то отваря не само физически и географски гранцици, а и стимулира изявата на духовни и творчески пространства, изгражда емоционални връзки и създава трайни естетически и художествени акценти в живота. В този смисъл популяризирането на културното наследство и неговата съвременна интерпретация са начин за опазването на националната идентичност на страни, региони, населени места, та дори и на семейства и родове.

Какво е BBE?

BBE е Асоциация на студентите от Sciences Po Dijon (Университетът, подготвящ бъдещите дипломати на Европа), основана през 2006 г. Нейна основна цел е да насърчава балканската култура в гр. Дижон и цяла Франция чрез организиране на политически дебати, показване на балкански филми, провеждане на конференции с политици от Балканите или със специалисти от региона, и особено чрез традиционното вече годишно пътуване в балкански държави. Това пътуване има за цел да създаде връзка между студентите и Балканите, като предоставя възможност за запознаване с културата, историята и преди всичко, с впечатляващата социополитическа ситуация в региона. Благодарение на него, студентите от Sciences Po Dijon, които идват от цял свят, имат възможността да се потопят в този толкова специфичен регион.

В рамките на този проект през миналата година студентите посещават Сърбия и Босна и Херцеговина. Тази година пътуването ще бъде в Северна Македония и България. Студентите ще имат възможността да открият богатството на културното наследство и историята на тези две страни чрез посещения на музеи, руини и културни паметници. Ще имат срещи и с политически лидери, посланици и представители от държавната администрация.

За силата на културната дипломация

За Танцова и арт компания “СОФИСТИК-ЖИВО” е чест и престиж да посрещнем делегацията в своето творческо пространство и да споделим опита и отношението си към изкуството като дипломация и като към културен обмен на друг вид политическо ниво.  Ще разкажем как ние гледаме на света през погледа на творци. Как пречупваме познанията си за света през творческия процес. Как разказваме на света за себе си, страната, културата и традициите ни чрез нашите танцови и художествени програми.

И разбира се: ще посрещнем гостите си с усмивки, хляб и сол, българско хоро и още неочаквани изненади! За да помнят и винаги да носят в сърцето си нежен спомен от България!

Събитието е с ограничен достъп.

Култура, Новини, Събития