“ИНДИЙСКА КОЛЕДНА ПРИКАЗКА”

Странно и паракдоксално звучи, но една такава приказка ще разказваме до старини  ние – ръководители и изпълнители от Танцова формация „СОФИСТИК-ЖИВО”. Коледата на 2010 година посрещнахме далеч от домовете и семействата си. В далечна и непозната Индия,  на сцената на “MOOD INDIGO WORLDFEST 2010” 16-26 декември 2010 г. – Азиатски  младежки фестивал на изкуствата.

Има моменти, които бележат живота на човек и оставят трайни следи в душата и съзнанието му –  за нас това пътуване беше точно такова преживяване! На 25 декемви, на 32-градусова жега ние танцувахме на една от най-големите сцени в мегаполиса на Индия, Мумбай –  най- енергичния и развит индустриален град, с население над 14 млн. души. Фестивалът се провежда ежегодно от 1973 г. и е сред най-големите и популярни фестивали в Азия. Всяка година привлича над 75 000 ученици и студенти от около 500 колежа в страната. Фестивалът включва различни състезания, семинари, изложби, изпълнения на живо и игри. Обхваща музикално, драматично, литературно, танцово изкуство, дискусии и изящни изкуства.

Бяхме единствената танцова група, поканена за участие в уникалния по престижност и участници Азиатски Младежки фестивал! Делихме сцена с джаз и етно музиканти, виртуози в класическата музика и модерните стилове! Worldfest е международната част от фестивала, която има за цел да даде възможност всяка година  на 4 международни групи  от цял свят да предстваят своите страни. И тази година от многобройните кандидати бяхме избрани, след особено тежък кастинг, именно ние! Фестивалът предствалява непрекъсната верига от дейности, семинари с цел културен обмен, разглеждане на забележителности, партита, пътувания до различни части на Мумбай. Едно особено пълно и впечатляващо преживяване!

Получихме нестихващи аплодисменти и овации след изпълненията си на автентичен и разработен български фолклор, модерен балет и хип-хоп. Заминахме на Фестивала с едночасова програма, богата на разнообразни ритми, цветове и стилове! Имахме възможността, на специално организиран уъркшоп, да научим желаещи младежи и студенти на български народни танци, хора  и ръченици– едно невероятно вълнуващо представяне на българските народни танци, за което се бяхме подготвили много сериозно и отговорно.

Малко са думите, които могат да предадат всички наши вълнения и впечатления! Попаднахме в света на постоянно щастливите хора, на мъдреците, които са изпълнени с вечната благодарност, че са дарени с живот на тази прекрасна земя! Всички там са усмихнати, вдъхновени и доволни… Видяхме супер лукс и нечовешка бедност! Пъстър свят, изпълнен с уникални  и неповтарящи се ярки багри, омагьосващи аромати и люти подправки! Пътешествия с рикши и изключително вкусна индийска храна! С добрите богове на индуизма – Вишну, Кришна, Ганеша… възславяни с гирлянди от цветя! Сякаш че ти самият си попаднал в една невероятна приказка, от която не ти се иска да излезеш. Едно различно пътуване до непозната Индия, вълшебно духовно изживяване, което ни промени завинаги, зареди ни и ни вдъхнови, отвори нова страница в живота ни и ни направи различни!

А Бъдни вечер – нея си я направихме съвсем по български! Имахме трапеза с боб, сърми, питка с късмети, българска музика и… много нови приятели от другия край на света – слънчева, невероятна, гостоприемна Индия!

163062_181074908591836_4417604_n   163136_181074995258494_2817408_n   36285_181075201925140_4758516_n

BLOG

Един коментар за “ИНДИЙСКА КОЛЕДНА ПРИКАЗКА”