ЗА НАС

ЗА НАС

БИОГРАФИЯ

 

Началото на Формацията е поставено през далечната 1983 г., когато  хореографияте  Живко Петров и Елина Топалска създават  ансамбъл  „Младост”,  по-късно е преименуван на Музикално-танцова Формация „Живо”. Художествен ръководител и хореограф до края на живота си е г-н Петров /1933-1999г./. Продължител на делото му и художествен ръководител до днес е г-жа Елина Топалска. През 2003 г.   заедно с Румяна Кацарова, създават Балет „Софистик”.

През 2009 г. Танцова формация „Живо” и Балет „Софистик” се обединяват в сборна танцова формация, носеща името „СОФИСТИК-ЖИВО”. Това  логично обединение  в творчески план е продиктувано от израстването на двтете групи и необходимостта да се изявават чрез все по-мащабни проекти; а в огранизационен аспект – от създаването на Танцово сдружение „Софистик-Живо” по-рано същата година.

Към Формацията работят над 170 изпълнители на възраст от 4 до 50 години, разпределени по възрастови групи и ниво на умения,  като за всяка група се изгражда отделен репертоар, включващ различни танцови стилове.

СТИЛОВЕ ТАНЦИ

 

Още със създаването си Музикално-танцова формация „ЖИВО” е една  от първите  танцови групи  в България, които подхождат към танца в неговото жанрово многообразие. И до днес това е  най- характерната,  важна и силна страна от репертоара на Формацията. В него винаги са присъствали български народни танци от всички етнографски области както в автентичен, така  и  в  авторски разработен вид, характерни танци / танци на народите/, модерни и вариатетни танци, съвременни танцови стилове и техники, хип хоп и уличини танци.

Творческите ни търсения винаги са били  в посока от възстановяването и възраждането на типично български автентични фолклорни танци  и обичаи,  до интерпретирането им в модерни танцово – пластични постановки със съвременна душевност, звучене и тематика.

Възторжен прием, награди, грамоти, медали, много приятели и почитатели… Това са само част от плодовете от дългите часове, прекарани в репетиционните зали. Другото, невидимото за очите на страничните наблюдатели, е в душевния заряд, свободата на изразяване и преживяване, които танцовото изкуство дава на всеки отдаден на танца – хореографи, танцьори,  репетитори, зрители…

НА МЕЖДУНАРОДНА СЦЕНА

Освен на българска сцена танцьорите на Формацията разнасят славата на българското танцово изкуство на много фестивали, конкурси и концерти извън България.

Първото международно участие на състава е през 1989 г. в Русия. Многобройната публика на спектаклите в гр. Москва и гр. Ростов на Дон остава възхитена и очарована от представената програма. Следват турнета  и  фестивали  в:

Румъния /1991 и 2014/
Белгия /1992/
Унгария /1995/
Словения /1997/
Италия /2003/
Гърция /2005 и 2008/
Йордания /2009/
Турция /1994, 1998 и 2010/
Индия /2010/
Тайван /2012/
Сърбия /2013, 2015/
Тайланд /2014/
Филипини /2014/