Активен стречинг или как да станем по-гъвкави

Активен стречинг или как да станем по-гъвкави

За да постигнат своята невероятна гъвкавост, танцьорите и елитните спортисти използват специални техники за разтягане, наречени стречинг. Рядко обаче упражненията, предназначени за всички останали, включват точно тези техники. Повечето танцови репетиции и спортни тренировки разчитат на разпространена стречинг техника, наречена “пасивно разтягане”. Тя действа до определена степен. Когато се разтягате “пасивно” задържате позицията на място със сила – с ръката си, с помощни средства за разтягане или гравитацията. Обикновено упражненията за пасивно разтягане включват: хващане на ходилото зад гърба с цел разтягане мускулите на крака, разтягане на шпагат.

1110-king-dancer split7

Пасивното разтягане определено има значение, когато става въпрос за гъвкавост. Всички добри тренировки включват подобен тип упражнения. Експертите обаче твърдят, че само по себе си пасивното разтягане не е достатъчно, за да се увеличи обхватът на движение. Упражненията за пасивно разтягане не загряват мускулите достатъчно, за да се отпуснат те в дълбочина. Нито пък дават достатъчен контрол върху обсега на движение, който може да се постигне чрез упражненията. Ето защо една тренировка или репетиция, която включва само упражнения за пасивно разтягане, може да ви накара да се почувствате не много по-гъвкави от преди.

Активен стречинг

Точно тук се намесва „активното разтягане”. Когато се разтягате „активно”, съкращавате мускулите на противоположната страна на частта от тялото, която разтягате, за да задържате позицията. „Активното разтягане” е 50 % разтягане и 50 % използване на сила, затова всъщност е тренировка за цялата област от тялото, която искате да направите по-гъвкава. Отличителната разлика от други движения е, че този тип разтягане те заставя да задържиш частта от тялото, върху която работиш, в или близо до края на обсега на движение през цялото време. Този тип разтягане е изключително интензивно! Танцьорите го правят като вдигат нагоре крака си и ги задържат например. Това движение помага както за изключителната сила и контрол на краката, така и за техните изваяни мускули.

Включвайки активен стречинг в тренировката си, точно както правят танцьорите, получаваш предимства, които си струват усилията. Повишават се пъргавината и грацията, представянето в спорта се подобрява, вероятността от травми намалява и не на последно място,  тялото изглежда по-стройно и по-добре!

alex-61

Функционално разтягане

Друга техника, която става все по-популярна сред елитните атлети се нарича „функционален стречинг”. Тази техника се различава от по-рисковия „динамичен стречинг” (използването на инерция, чрез която да накараш крайник или част от тялото си да преминат границата на движение) или „балистичен стречинг” (движение на части от тялото с постепенното увеличение на досег и скорост). Функционалният стречин се състои от активни разтягания с добавено движение, извършвано на ръба на обхвата на движението на крайника. Добре изпълненото упражнение за функционално разтягане веднага променя начина, по който мускулите работят. Подготвя раменете, бедрата, корпуса и крайниците за движение във всички посоки. В същото време защитава ставите от наранявания от внезапното и неконтролируемо движение. От части този тип упражнения действат изключително добре, тъй като чисто физическото усилие, което изискват затопля мускулите. Така те могат да се отпуснат в по-голяма дълбочина.

През последните години светът на спорта откри, че техниките на функционалния стречинг дават на мускулите не само повече сила, но също така повишават двигателната им адаптивност. Според физиологът Ануп Т. Балачандран: „Повечето от треньорите днес предпочитат функционалния стречинг за подобряване на гъвкавостта.”

Източник: http://blog.barmethod.com/

Полезна информация, Статии

Един коментар за Активен стречинг или как да станем по-гъвкави

  • Ренета Ангелова

    Интересен и полезен пост. Вдъхновява! Продължавайте да ни споделяте подобни интересни статии! Благодаря!